Translate

ponedeljek, 20. maj 2019

Ustvarjalno umetniški bienale - LAND ART


2. USTVARJALNO UMETNIŠKI BIENALE – LAND ART
                                
ORGANIZATOR: Kulturno društvo Ambrus, Ambrus 56, 1303 Zagradec, Slovenija
KRAJ IZVEDBE: Domačija Baša, Kal 16, 1303 Zagradec, Slovenija
KDAJ: 8. junij 2019, delavnica bo potekala od 10. do 20. ure. Prihod do 9. ure.
PRIJAVE na: marjeta.basa@gmail.com do 6. junija 2019
Udeležba je brezplačna. Sodeluje lahko največ 20 ljudi (10 parov), zato ne odlašajte s prijavo.
Možnost prenočišča za udeležence iz drugih držav ali zelo oddaljenih krajev.

Za večino pripomočkov in orodja bo poskrbel organizator, če pa se vam doma valjajo materiali, ki bi jih želeli uporabiti pri svojih stvaritvah, jih prinesite s sabo. Ker živimo v sožitju z naravo, naj bodo materiali naravnega izvora. Ostalo bomo nabrali na samem prizorišču. Lahko prinesite tudi svoje orodje, če ga imate, da boste lažje uresničili svojo idejo.
Po končanem delu bomo pospravili orodje in zaključili dan ob prijetnem druženju.

Nekaj slik območja prizorišča:










LAND ART ali ZEMELJSKA UMETNOST  je izraz za delo z zemljo, je ustvarjanje z naravi neškodljivimi materiali v naravi. Gre za umetnost, kjer je umetniško delo neločljivo povezano s krajino. Prav tako je to oblika umetnosti, ki se ustvari v naravi z uporabo naravnih materialov, kot so zemlja, kamen (prodniki, skale, kamni), organski mediji (hlodi, veje, listje) in vsi ostali materiali, ki ne škodujejo naravi. Ker takšne stvaritve zaradi vremenskih vplivov niso obstojne, umetniki svoja dela dokumentirajo v obliki projektov s pomočjo fotografije in videa.
Krajinsko umetnost se bomo tokrat zopet šli v naravi – na domačiji Baša, ki jo bomo zapolnili, dopolnili ali preoblikovali z izbranimi naravnimi materiali: kamni, lesom, vodo, travo, listi, skratka vsem, kar je moč najti v naravi.
Po končanem umetniškem ustvarjanju, bodo umetnine v naravi tudi ostale in krasile Ambruško forma vivo. A večina ne za zmeraj, narava s svojimi pojavi vpliva na umetniško stvaritev, jo spreminja, preoblikuje ali tudi izbriše …

Za udeležence land-arta bo to edinstveno doživetje. Ustvarjali bodo v neokrnjeni naravi, na domačiji Baša, Kal 16, 1303 Zagradec, z materiali, ki bodo na voljo na domačiji Baša, jih ponuja narava in materiali, ki niso škodljivi za naravo. Ustvarjali bodo objekte, inštalacije, lahko tudi skulpture. S tem bodo ustvarjalno posegali v naravo, brez da bi ji ob tem škodovali.  Nasprotno, spodbujali bodo zavest o skrbi za okolje, družbeni odgovornosti in trajnostni naravnanosti.

Začetniki LAND-ART-a v Sloveniji:
Marko Pogačnik v Šempasu v 7o. letih in skupina OHO, http://www.pojmovnik.si/koncept/landart/,
nekateri projekti/skulpture Forma viva v Kostanjevici iz hrastovega lesa,

Pravila LandArta: Ekipe bo sestavljal par (2 človeka), ki bodo pred pričetkom dela izžrebale oštevilčena delovna mesta.  Ekipo bodo lahko sestavili udeleženci sami, v nasprotnem primeru jo določila organizator. Večina  naravnega materiala (veje, leseni nažagani trakovi, lubje, naravni strešniki, skale, kamni, manjša debla, vrvi, žaklovina, glina, žica, kovina, …),bo že pripravljenega (s tem pridobimo na času), nekaj si ga bodo poiskali sami.
Za sodelovanje na tem projektu ni potreben noben strokovni naziv, dovolj je ljubezen do narave, umetnosti, veselje do druženja in nekaj ročnih spretnosti.

Sodelovanje je za udeležence brezplačno.
Možna je organizacija prenočišča.
Nekaj primerov že ustvarjene krajinske umetnosti na domačiji Baša: